• Bár a hörcsög kicsi, nagy mozgásteret igényel - van számára elegendő helyünk?
  • Hogy boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessen, ingergazdag környezetre és minőségi eleségre van szüksége, aminek beszerzése igencsak költséges - van rá elegendő pénzünk?
  • A lakhelyet rendszeresen kell tisztítanunk, naponta etetnünk és vizet cserélnünk, illetve hörcsögünkkel foglalkoznunk - van erre elegendő időnk?
  • Bár a hörcsög megfelelő ellátással néhány napot kibír nélkülünk, ha elutazunk, de hosszabb időre nem hagyhatjuk őt egyedül, magunkkal cipelni pedig rendkívül nagy stressz számára - van aki gondozza, ha hosszabb időre elmegyünk?
  • A hörcsögök éjjeli állatok, általában csak késő este kelnek fel, nappal többnyire alszanak, ekkor nem szabad felébresztenünk őket - megfelel ez az életritmusunknak?
  • Nem minden hörcsög lesz szelíd, hiába bánunk velük jól, néhányuk nem kívánja az emberi társaságot - el tudjuk fogadni akkor is, ha csak nézegetni való kedvenc?
  • Előfordul, hogy hörcsögünk megbetegszik, ekkor hozzáértő - egzotikus állatokkal foglalkozó - állatorvosra van szüksége, ám ilyen leginkább csak fővárosunkban található - tudjuk számára biztosítani a megfelelő állatorvosi ellátást, ha szükséges?
  • Felszerelései, főként a forgács és széna, de olykor maga az állat szőre is, allergén anyagok - van a háztartásban allergiás személy?
  • A hörcsögök élettartama átlagosan 2 év - képesek vagyunk elviselni, hogy kedvencünk csak ilyen rövid ideig lesz melletünk, illetve tudunk róla gondoskodni ennyi időn át?

Amennyiben minden kérdésre igennel tudunk válaszolni, belevághatunk a hörcsögtartásba.

Mielőtt megvennénk hörcsögünket, fel kell tennünk magunkban néhány kérdést:

Alapvetően túl nagy különbségek nincsenek a különféle fajok tartásmódja és viselkedése között.
Amit érdemes tudnunk, hogy Magyarországon a legkönnyebben szíriai aranyhörcsögökhöz és
dzsungáriai törpehörcsögökhöz (hibridekhez) juthatunk hozzá. Elvétve roborovszki törpehörcsögöket
is találunk az országban, azonban a campbell- és kínai csíkos törpehörcsög egyelőre csak külföldről
szerezhető be.
Az, hogy az állat mennyire szelíd, leginkább az egyedtől függ, nem a fajtól. 

Vannak szelíd aranyhörcsögök, agresszív dzsungáriai törpék és ugyanígy fordítva, szelíd dzsungáriai törpehörcsögök és agresszív szíriai aranyok. Ugyanez a többi fajról is elmodható. Hogy mennyire válik az adott állat kezessé, értelemszerűen a bánásmód is befolyásolja, ám a legnagyobb szerepe ebben a géneknek van. Az egyetlen faj, aminél maga a faj összefüggésbe hozható a szelídség mértékével, az a roborovszki törpehörcsög. Ők rendkívül fürgék és félénkek, általában nem válnak kezessé, de persze, mint mindig, akadnak kivételek.
A szíriai aranyhörcsögnek mérete miatt valamivel nagyobb hely szükséges, valamint nagyobb felszerelések, mint törpe társaiknak, ezáltal némileg költségesebb is azoknál. 

A nemek csakugyan nincsenek befolyással a viselkedésre. Az egyetlen dolog, ami a nemek kapcsán érdemes megemlíteni, az az ivarzás időszaka. A nőstények 4 naponta ivarzanak, ekkor erős, kellemetlen szagot árasztanak magukból - ez némileg zavaró lehet.

Részletesebb leírást a különféle fajokról a Fajok menüpontban olvashatsz.

gallery/eb54a36fa721cff2eda07a2c1a1a6953_230x330
Hörcsögmentés

A Hörcsögmentés egy szervezet, ami segít a rászoruló, hányatott sorsú, megunt, kidobott hörcsögökön - gyakorlatilag egy hörcsögmenhely, ahol számos hörcsög vár új, szerető gazdára, arra, hogy megtalálja az álomotthont, ahol elfeledheti korábbi szörnyű sorsát és végre rálelhet a boldogságra. Ha szeretnéd te is megmenteni egy szőrös apróság életét, fogadj örökbe egy hörcsögöt a Hörcsögmentéstől - biztos, hogy kedvenced élete végéig hálás lesz neked. 
Sokan ódzkodnak a menhelyről való örökbefogadástól, mert azt gondolják, ott csak beteg vagy idős állatok vannak - ez azonban nem igaz. A Hörcsögmentéshez sok egészséges, fiatal állat is kerül, gyakran vemhes nőstények, így még újszülöttek is akadnak a menhelyen. A mentéshez került beteg hörcsögök pedig csak teljes felépülésük után fogadhatók örökbe. 

Hörcsögöt akár egyedül, magánakcióként is menthetsz, hiszen megannyi segítségre szoruló hörcsög van a mentés szervezetén kívül is: találkozhatsz velük hirdetőoldalakon, közösségi oldalakon, szórólapokon, ismerősöknél vagy akár az utcán. Azonban fontos tudni: nem minden rossz sorsú hörcsög elhozatala számít mentésnek!  Kereskedésekben, szaporítóknál is sajnos gyakoriak a borzasztó körülmények. Ha ilyen helyről hozunk el hörcsögöt, azzal csupán a felelőtlen tartásmódot támogatjuk még akkor is, ha közben egy silány életű állat sorsát jobbra fordítjuk. Gondoljunk csak bele! A kereskedéseket és a szaporítókat többnyire csak a pénz mozgatja, nem pedig az állat jóléte. Ha tőlük veszünk hörcsögöt, azzal azt mutatjuk feléjük, hogy érdemes tovább csinálniuk, hiszen van rá kereslet, jön belőle bevétel. Ennek okán még több hörcsögöt fognak árulni, tehát még több állat sínylődik majd náluk. 

Tenyésztő

Magyarországon a megbízható tenyésztők száma meglehetősen csekély.
Egy jó tenyésztő alapos megfontolás után vág bele munkájába, miután megszerezte a kellő szakértelmet, tisztában van a hörcsögök életmódjával, a megfelelő tartásmódjukkal, a tenyésztés minden lépésével, a genetikával és ismeri tenyészállatai felmenőit. Optimális környezetet biztosít a leendő és a már meglévő állatoknak, az utódokat csak leellenőrzött helyre adja tovább. Lelkiismeretesen, szívből teszi, amit tesz, a hörcsögök iránti szeretet vezérli. A tenyésztőktől vásárolt hörcsögök egészségesek és kézhez szokottak. Áruk 1000-4000 Ft között mozog fajtól, színtől, mintától, szőrtípustól és tenyészettől függően. 
Sajnos rendkívül sok a szaporító, aki tenyésztőnek vallja magát. Ne hagyjuk magunkat becsapni, járjunk alaposan utána a tenyészetnek! Kizárólag valódi tenyésztőtől vásároljunk hörcsögöt, szaporítótól soha! A valódi tenyésztők rendelkeznek saját honlappal és Facebook oldallal, ahol megismerhetjük a tenyészetet, megtaláljuk a tenyészállatokat és megtudhatjuk, honnan származnak. Tegyünk fel kérdéseket a hörcsögöt áruló személynek, például kérdezzük meg a kiválasztott állat pontos színét, felmenőit, érdeklődjünk a helyes tartásmód iránt. A kérdéseinkre elhangzó válaszokból fény derülhet hozzáértésére vagy hozzá nem értésére. Egy jó tenyésztő maga is kérdez, érdeklődik, hogyan szeretnénk tartani az állatot - csak jó helyre adja őket.

Megbízható tenyésztők:

Smallsteps Hamstery www.smallsteps-hamstery.webnode.hu

roborovszki törpehörcsög

Tatabánya

Pezsi 
www.pezsiaranyhorcsogtenyeszet.weebly.com

szíriai aranyhörcsög, campbell törpehörcsög

Budapest

Moondance 

www.moondancehobbitenyeszet.ewk.hu

dzsungáriai törpehörcsög

Debrecen

Szaporító

A szaporítók - a tenyésztőkkel ellentétben - rendszerint meggondolatlanul pároztatnak, hirtelen felindulásból, nem törődve a hörcsögök későbbi sorsával, bárkinek, bárhova odaadják őket. A legtöbb esetben céljuk csupán a pénzkeresés. Annak érdekében, hogy több vevőt csábítsanak magukhoz, általában valamivel olcsóbban adják a hörcsögöket, mint egy tenyésztő. A szaporítók tudása hiányos, nem ismerik kellően a hörcsögök életmódját, tartásmódját. Nem ügyelnek a betartandó tenyésztési szabályokra, nincsenek tisztában a genetikával, nem tartják fontosnak a pároztatni kívánt állataik felmenőinek ismerését. Gyakori a beltenyésztés. Mindezek eredményeképp sok esetben beteg, ideggyenge utódok születnek, életük során gyakoribb a különféle súlyos és kevésbé súlyos problémák fellépése.
Szaporítani óriási felelőtlenség - soha ne vásároljunk hörcsögöt szaporítótól!

Kereskedés

A kereskedésekben sokan megbízunk, hiszen naivan azt gondoljuk, egy állatokkal foglalkozó üzletben jól értenek a hörcsögökhöz - sajnos nem így van. Ahhoz, hogy valaki eladó lehessen egy állatkereskedésben, semmiféle állatokkal kapcsolatos végzettség vagy ismeret nem szükséges.
Az eladók általában nem értenek a hörcsögökhöz és akarattal vagy akaratlanul helytelen információkat adnak róluk. Tulajdonképpen egyáltalán nem is érdekli őket, mi lesz a sorsuk. A kereskedés érdeke csak az, hogy a bevétel minél nagyobb legyen, a kiadás minél kevesebb,ezért spórolnak a hellyel, a felszerelésekkel, az eleséggel.
Az állatok borzasztó körülmények között élnek, nem törődnek velük. Emiatt, valamint a higiénia

hiánya miatt, rendkívül gyakori mind a fizikai, mind a mentális megbetegedés, ami gyakran csak

a későbbiekben mutatkozik meg. Magányos létük ellenére a kereskedésekben a hörcsögök

többnyire együtt vannak tartva, ezáltal sok a verekedés, az ebből fakadó sérülések, valamint

a halálesetek. Mivel többnyire nemek szerint sincsenek elkülönítve, folyamatosan szaporodnak

egymással, ami nem csak hogy beltenyésztés, de az állandó vemhesség - főleg ekkora stressz

mellett, illetve túl idős vagy túl fiatal korban - az anyákra és kicsinyeikre is veszélyes. Nem ritka

az sem, ha a vásárló vemhes állatot visz haza. A hozzá nem értő eladók sok esetben nemhogy

a nemet, de még a fajt sem állapítják meg helyesen. Korukról gyakran hazudnak, hiszen a

legtöbb vevő csak a fiatal hörcsögöket veszi meg. Az hörcsögbabákat - ha van rá kereslet - túl

korán, már 2-3 hetes korban is eladják, ami csakugyan súlyos következményekkel járhat. 
Soha ne vásároljunk kereskedésben állatot! 

gallery/h2t5rh454j5gh4screenshot_1

Hörcsögvásárlás