A hörcsög elhelyezése

Amikor kialakítjuk hörcsögünk lakhelyét, figyelembe kell vennünk természetes életkörülményeit és ahhoz igazítanunk otthonát, hiszen boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet csak akkor élhet, ha igényeit képes kielégíteni. A vadonban több négyzetméteren terül el méteres mélységekben felépített birodalmuk, éjszakánként kilómétereket kódorognak élelem után kutatva, újabb és újabb területeket felfedezve - ezt megadni nekik persze nem tudjuk, de törekedjünk minél közelebb kerülni hozzá. 

Minimum méretek

Törpehörcsög

Aranyhörcsög

Alapterület

3000 cm²
(pl. 60x50 cm)

4000 cm²
(pl. 80x50 cm)

Magasság

30 cm

40 cm

gallery/16bb01fb047789f97ea736626d2bac3d_190x200

Elsőre talán túlzónak tűnhetnek ezek a méretek egy ilyen apró állat számára, azonban jobban belegondolva, természetes életmódját szem előtt tartva, már egyáltalán nem is olyan nagyok. Sokan nem is hinnék, mekkora mozgásigény férhet egy ilyen kis testbe.

A táblázatban található értékek az abszolút minimum méretek, ezek alá semmi esetre se menjünk! Túl nagy hely hörcsög számára nem létezik, érvényes a minél nagyobb, annál jobb elv. Az általunk és az Állatorvosok Állatvédő Egyesülete (TVT e.V.) által is javasolt legkisebb ideális méret törpe- és aranyhörcsög számára is 5000 cm² (pl. 100x50 cm). A berni egyetem genetika, táplálkozás és állattartással foglalkozó intézmény állatgyógyászati karának állattartás és állatvédelem részlege egy tanulmányt végzett a hörcsögök megfelelő életterét illetően, melynek eredményeképp az ajánlott terület minden hörcsög számára 1 m².

Emeletekkel az alapterület nem növelhető! Az emelet bár hasznos, de nem pótolja az alapterületet, hiszen annak lényege, hogy az állat egy síkban mozoghasson.
Mindemellett a megfelelő méretű lakhely nem csak hörcsögünket teheti boldoggá, hanem minket is, hiszen a jó gazdit örömmel tölti el, ha kedvence elégedett. A tágas, ingergazdag környezet csökkentheti a hörcsög agresszivitását és az egyéb viselkedési zavarokat, mint például a rácsrágást. 

 

Az elhelyezésnél figyelembe kell vennünk, hogy a számukra ideális hőmérséklet 18-25 °C, ezért túlfűtött vagy éppen túl hideg helyiségbe ne vigyük, ne tegyük közvetlenül radiátor, kályha vagy egyéb hőforrás mellé, sem klíma, ventillátor és más hűtőalkalmatosság elé. A hörcsögök könnyedén hőgutát kapnak, a hőség halálos lehet, ezért igyekezzünk a nyári kánikulában is 27 °C alatti hőmérsékletet biztosítani kerámiaházak, csempe, hűtött fürdőhomok, éjszakai szelőztetés és nappal lehúzott redőnyök segítségével. Télen is ügyeljünk a megfelelő hőmérséklet fenntartására. A tartós hideg - körülbelül 10 °C alatt - hibernációt válthat ki, mely a háziasított hörcsögök esetében rendkívül megterhelő, életveszélyes lehet. A huzatra csakugyan roppant érzékenyek, óvjuk őket ettől. Ne helyezzük közvetlen ablak közelébe!
Továbbá célszerű olyan helyiségben elhelyezni kedvencünk lakhelyét, ahol nappal nyugodtan aludhat, nincs túl nagy nyüzsgés, ám a külvilágtól sincs teljesen elzárva.

 

A hörcsög otthona lehet ketrec, akvárium, házilag készített lakosztály és sok más alternatíva is található, ám ezek alapvetően két fő csoportra bonthatók: a rácsosak (ketrecfélék) és a zárt oldalúak (terráriumfélék). Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, mindkettő alkalmas az ideális élettér kialakítására.

Ketrecfélék

gallery/a8d9d81a8a386a46e8837ba42969cd2b_350x191.09195402299
gallery/9f93c730e26965e1f99c6c4bf573cc0a_360x210
 • Biztonságos, nem áll fenn a veszélye, hogy az állat beakad vagy a rácson mászva leesik
 • A szellőzése a föld alatti életmódjukhoz hasonló, felülről jön a levegő, huzatmentes
 • Rács hiányában nem tudja azt rágni, így nem roncsolódnak a fogai és nem zajong
 • Nem szóródik ki az alom vagy az eleség, tisztább marad a környezetünk
 • Természetesebb módon berendezhető
 • Szökésbiztos
 • Átláthatóbb az üvegoldalak által
 • Könnyen beszerezhető nagy méretben, általábban olcsóbban, mint az azonos nagyságú ketrecek
 • Könnyen tisztítható, kimosható

Előnyök:

Hátrányok:

 • Általában nagy a súlya, nehezen mozdítható
 • A rácsok nyújtotta közvetlen kapcsolat megszűnik
 • Emelet és néhány felszerelés alkalmazásához némi kreatívitásra van szükség, a többségüket ugyanis rácsokra fejlesztették ki

Előnyök:

 • Kicsi a súlya, szétszedhető, könnyen mozdítható
 • A rácsokon be lehet nyúlni, közvetlen a kapcsolat
 • Több felszerelés létezik ketrecre kialakítva
 • Egyszerű takarítani, kimosni

Hátrányok:

 • Balesetveszélyes, az állat beakadhat, akár lábát törheti, felmászhat és leeshet
 • Huzatos
 • Rághatja a rácsot, ami roncsolja a fogakat, a közben esetlegesen lenyelt festékdarabok károsak a szervezetre, valamint a zajongása bosszantó lehet
 • Könnyedén kiszóródik az alom vagy az eleség a rácsok között
 • Sok hörcsög rájön, hogyan kell a ketecajtót kinyitni vagy átpréseli magát a rácsok között, így megszökhet
 • A rácsok miatt nehezebben látható át
 • Nehezen szerezhető be belőle megfelelő méretű, ezek általában nagyon drágák

Terráriumfélék esetében fontos, hogy - a megfelelő szellőzés érdekében - a magasság ne haladja meg a szélességet. Az akváriumok nyílt tetejűek, ezekre érdemes egy rácsos keretet készíteni, így továbbra is jól szellőzik, ám kizárt, hogy a hörcsög megszökjön, illetve jobban kihasználhatjuk a rendelkezésünkre álló teret. A drótháló szemmérete maximum 2x1 cm legyen, a huzalvastagság pedig minimum 1 mm. A terráriumoknál a szellőzőrács már adott, ekkor úgy válasszunk, hogy a leghosszabb oldalnak minimum az 1/3 részével megegyező méretű legyen a szellőzőnyílás. A fa alapú terráriumokat érdemes EN 71-3 (az állat szervezetére is ártalmatlan) kóddal jelzett lakkal lefesteni, így időtállóbbá válik, jobban bírja a nedvességet.

 

A kereskedésekben, állatboltokban sajnos ritkán találkozhatunk megfelelő méretű hörcsögöknek készült lakhellyel, ezért érdemes online vásárolnunk. Továbbá elkészíttethetjük kedvencünk egyedi birodalmát egy üvegessel vagy asztalossal is. Akváriumok és terráriumok készíttetéséhez a Terra-Pro Kft.-t ajánljuk, ketrecek készíttetéséhez pedig a Ketreckirály vállalatot, de természetesen más céget is választhatunk, számos lehetőségünk van. Amennyiben akad némi barkácstehetségünk, mi magunk és megépíthetjük a hörcsögvillát - ez bár időigényes, de pénztárcabarát megoldás. Az alapanyagok jó áron beszerezhetők tüzépeken, gazda- ill. barkácsboltokban. Spórolhatunk a munkán azzal, ha találunk egy átalakítható polcot, szekrényt, melyeknek néhány oldala már adott, így jelentősen könnyebb dolgunk van. 

További költségkímélő megoldás lehet egy hirdetőoldalon (pl. JófogásVatera) keresgélni, olykor rendkívül jó ajánlatokra bukkanhatunk.
Talán furcsán hangzik, de kiváló lakosztályok alakíthatók ki megfelelő méretű tárolódobozokból vagy ládákból is, mint például az IKEA Samla vagy a Heidrun TEX BOX dobozok - olcsó és praktikus.

 

Összefoglalva tehát az alábbi lehetőségeink vannak hörcsögünk lakhelyének kialakítására:

gallery/a9cfed4d4d0f33a3e30f76ce35fb5b16_570x280

Ha sikerült kiválasztanunk hörcsögünk számára a megfelelő lakhelyet, be kell rendeznünk azt. Hogy igazán jól érezhesse magát, szükségünk lesz alomra, házikóra, 

 

búvóhelyekre, kerékre vagy

futótányérra, fürdőhomokra, etetőtálra és itatóra. Minden felszerelés esetében törekedjünk a természetességre, kerüljük a műanyagot.

A megfelelő alom elengedhetetlen tartozéka a hörcsöglaknak. Nem csak a nedvesség és szagok megkötéséhez szükséges, de melegen tartja kedvencünket, kényelmet biztosít és ásólehetőséget, ami nem csak hogy jó elfoglaltság, de hozzájárul a természetes közeg kialakításához, hörcsögünk kiélheti ásásra ösztönző vágyait.

Alomként használhatunk faforgácsot, kender-, len- vagy papíralmot, azonban a pelletált almokat, macskaalmot és egyéb alomféléket kerüljük, mert ezek többsége nem természetes anyagú, a hörcsög szervezetére ártalmas, valamint kényelmetlen és ásásra alkalmatlan. Ügyeljünk a minőségre, ne legyen túlzottan poros és ne legyen illatosított, hiszen a hörcsögök légutai nagyon érzékenyek, ne legyenek benne hegyes fadarabok, gyanta, idegen tárgyak, mert ezek mérgezőek lehetnek, illetve megsebesíthetik az állatot. Első körben mindenképpen fa alapú alommal célszerű próbálkozni, ez közelebb áll a természethez és ásás szemponjából is kedvezőbb, valamint költségkímélőbb. Kiváló márka például a ChipsiTierwohlHugro. Amennyiben rajtunk vagy hörcsögünkön allergiás reakció lépne fel, tüsszögés, könnyes vagy gyulladt szem, váltsunk papíralomra. A Safebed márkát javasoljuk. 

Mivel a hörcsög természetes körülmények között föld alatti járatokban éli életét, az ásás a vérében van, közérzete akkor válik csak igazán jóvá, ha ez iránti igényeit kielégítheti. Az alomréteg javasolt vastagsága törpehörcsögök esetében minimum 10 cm, aranyhörcsögöknél minimum 15 cm - ennél kevesebb forgácsban maradandó járatokat ásni nem tudnak. A berni egyetem állatvédelmi kara tanulmányt végzett a forgács mennyiségével kapcsolatban, melyből következtetve az általuk javasolt minimális forgácsréteg 30 cm vastag. Az almot célszerű szénával keverni, ez segít az alagutak rögzítésében - egy nagy maréknyi szénát önmagában is célszerű elhelyezni hörcsögünk lakhelyén, kitűnő fogkoptató és fészekanyag. A jó minőségű széna szellősen csomagolt, zöld színű, kellemes növény illatú és nem túl poros.

Sokan nem ismerik vagy nem tartják lényeges felszerelésnek a fürdőhomokot, pedig - különösen a törpehörcsögök esetében - rendkívül fontos kelléke kedvencünk otthonának. Miközben az állat hempereg vagy ás benne, tisztítja a bundát, felszívja és megköti a felesleges faggyút. 

Kizárólag csincsilláknak vagy deguknak készült fürdőhomokot válasszunk, ez rendkívül finom szemű, legömbölyített, a kisemlősök igényeihez igazodik. A madárhomok, az általános játszóhomok, strandhomok vagy egyéb homokfajták erre a célra nem felelnek meg, durva szeműek, gyakran nagyon porosak, koszsosak, illetve balesetveszélyes, éles darabokat, kagylókat, esetleg illatanyagokat tartalmaznak. A csincsillahomok kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl poros. Kiváló márka például a Versele-Laga vagy a JR Farm.

Hogy kedvencünk kényelmesen használhassa a homokot, aranyhörcsögöknél minimum 20 cm, törpehörcsögöknél minimum 15 cm átmérőjű homokzó felületre van szükség, melyben legalább 3-4 cm vastagon terül el a fürdőhomok - az aranyhörcsögök jobban kedvelik a mély homokozót, érdemes vastagabb rétegben felszórni. Roborovszki törpehörcsögök esetében javasolt a lakhely 1/3 részét homokkal megtölteni, hiszen sivatagi állat lévén ez számukra a természetes talaj, ahol igazán jól érzik magukat. 

Egyes hörcsögök előszeretettel használják toalettként a fürdőhomokot. Ez esetben célszerű két külön fürdető kialakítása: egy wc és egy tisztálkodóhelyiség.

Érdemes a fürdető részen egy-egy búvóhelyet elhelyezni, néhány hörcsög ugyanis jobban preferálja, ha védett, fedett helyen tisztálkodhat.

gallery/ca24e3cd7b0201bf09007bb7d9c7632c_200x180

Az almok közé sorolandó a fészekanyag is. Kedvencünk alvóhelyére érdemes némi fészekanyagot tenni

így az melegebbé, kényelmesebbé válik. Tanácsos természetes anyagot választani, mint például a 

gyapot alom vagy a kapokfa toktermése. A célnak megfelel azonban néhány öszetépkedett, festetlen és illatmentes kéztörlő vagy wc-papír is. Ne adjunk olyan anyagot hörcsögünknek, mely folyadék

hatására ragacsosan szétmálik (pl. egyes zsebkendők) vagy ami szálas anyagú (pl. vatta),

mert beleragadhat a pofazacskóba, bélelzáródást okozhat, illetve beakadhat a lábakba,

karmokba, fogak közé.

Hörcsögünk lakhelyének elemi része a futókerék vagy futókorong, hiszen a legjobban felszerelt, hatalmas hörcsögbirodalom sem elég önmagában ahhoz, hogy ezen apró állat óriási mozgásigényét teljes mértékben kielégítse. Egy átlagos, egészséges hörcsög egyetlen éjszaka alatt 5-12 km-es távot tesz meg, ezért tehát rendkívül fontos, hogy rendelkezésére álljon egy megfelelő, biztonságos futóeszköz.

gallery/4fa9820823553802f81f9aa775ea082b_940x310 (1)

A kerekek estében ügyelnünk kell rá, hogy a futófelület zárt legyen, a rácsok ugyanis életveszélyesek: az állat lába futás közben könnyedén beakadhat, aminek következménye ficam, zúzódás vagy törés is lehet, ez utóbbi pedig egy hörcsögnél gyakran halállal végződik. Emellett a rácsokon futni meglehetősen kényelmetlen, sok esetben talpfekélyt okoz, ami borzasztó fájdalommal jár. Továbbá a rácsokon futással egyidejűleg a hörcsögnek koncentrálnia kell, nehogy mellélépjen, ezért nem tud kellőképp felgyorsulni. 
A rácsokon kívül nagy veszélyt rejt magában az ollós kialakítás is, ugyanis az állvány és a kerékrész oldalain található merevítők, melyek segítségével az az állványhoz kapcsolódni tud, egy ponton találkoznak, párhuzamosan állnak. Ha a hörcsög éppen ezen a ponton hirtelen kiszáll a kerékből, a lába, a teste, a feje egy pillanatra az állvány és a merevítő közé szorulhat. Ez súlyos sérüléseket, akár halált eredményezhet. Fontos tehát, hogy a kerék ne ollós kialakítású, hanem teli hátlapú legyen. 
Nem mindegy a kerék mérete sem. Az egyed méretétől függően aranyhörcsögöknek legalább 27-33 cm, dzsungáriai,- campbell,- kínai csíkos törpehörcsögöknek 20-25 cm, roborovszki törpehörcsögöknek 18-22 cm átmérőjű kerék kell. Az ezeknél kisebb kerekekben az állat háta többé-kevésbé hajlik futás közben, ami már kevés használat után erős fájdalmat okoz, hosszútávon pedig helytelen testtartáshoz, a gerinc sérüléséhez, eldeformálódásához vezet. Egyes hörcsögök a fájdalom miatt nem vagy alig használják a kereket, míg más egyedek mozgás iránti vágya erősebb és a fájdalom ellenére is ugyanúgy hajtják azt. 

Néhány kiváló kerékfajta: Trixie HypnoSpeedySavic OrbitalAniOne

A futókerék mellett futótányér is kapható, ez funkcióját tekintve épp olyan kiváló, mint a kerék, ám annál jóval nagyobb helyet foglal, illetve néhány hörcsög nem kedveli vagy nem jön rá, hogyan kell használni. Előnye, hogy rácsos formában, ollós kialakítással nem létezik, illetve a gerinc is kevésbé sérülhet, bár a méretre it is figyelni kell. Törpehörcsögöknek 17 cm, aranyhörcsögöknek 30 cm átmérőjű korong szükséges. A túl kicsi futókorongon a hörcsög háta oldal irányba hajlik, ez csakugyan fájdalommal és a gerinc sérülésével járhat, egyes állatok nem is tudják így hajtani. 
Kiváló futótányér: Trixie Running Disc

Mind a kerék, mind a korong készülhet fából vagy műanyagból, mindkettőnek vannak pozitív és negatív tulajdonságai, ám a célnak mindkettő tökéletesen megfelel. A műanyag legnagyobb előnye, hogy könnyű takarítani, míg a fa nem tisztítható olyan egyszerűen. Amennyiben fából készült kerék vagy korong mellett döntünk - hogy megvédjük a vizelettől - érdemes lefesteni lakkal, melyen szerepel az EN 71-3 (állatok szervezetére sem mérgező) jelzés. A fa előnye, hogy természetes hatást kelt és nem okoz kárt az állat szervezetében, ha rágcsálja, esetleg lenyel belőle egy-egy darabkát.

Tévhit: 3 hónapos kor előtt tilos kereket adni a hörcsögnek! Ezt a feltevést gyakran hallani akár tapasztalt hörcsögtartóktól vagy tenyésztőktől is, pedig valójában nem igaz. A téveszme alapja, hogy a hörcsögök gerince körülbelül 3 hónapos korukig fejlődés alatt van, így ha a kerékben a háta hajlik, gyakorlatilag meghajolva formálódik ki, ami torz testtartáshoz és fájdalmakhoz vezethet. Magyarországon korábban nem volt kapható megfelelő méretű kerék, még napjainkban sem egyszerű ilyet találni, ezért az eldeformálódott gerinc sem volt ritka, főként fiatal korban. Emiatt tehát az lett modva, hogy míg a gerinc ki nem fejlődik, tilos a kereket használni. Sokan nem ismerik a figyelmeztetés hátterét, csupán megfogadják és továbbadják a tanácsot, ezért állítják ezt ma is oly sokan. Mivel azonban már létezik megfelelő méretű kerék, amiben nem hajlik a hörcsög háta, tehát a gerinc nem tud sérülni, így az használható az egészen fiatal hörcsögöknél, tulajdonképpen attól a pillanattól fogva, hogy képesek járni. Sőt, nagyon is fontos ekkortájt a kerék, hiszen az ifjú hörcsögökben dúl az energia, ami levezetésre szorul. 

Egy kuckó, ahová kedvencünk bármikor visszahúzódhat, egyetlen hörcsöglakból sem
hiányozhat. Zsákmányállat lévén a hörcsögök csak akkor érzik biztonságban magukat,
ha mindig a közelükben tudhatnak egy - vagy inkább több - menedéket, ahol vész esetén
elrejtőzhetnek, ahol senki sem zavarhatja őket.
Szükség van tehát egy házikóra, amit igyekeznünk kell a lehető legkevesebbszer bolygatni.
Ez lesz az alvóhely, valamint sok esetben a raktár, ahová a magokat gyűjtögeti, és a toalett
is - ennek okán érdemes több kamrából álló házat keresnünk. A hörcsögök természetes körülmények
között föld alatti járataikban külön helyiségeket alakítanak ki a különféle cselekvések számára, s ezt igyekeznek fogságban is megvalósítani. Kényelmesebbé tehetjük életüket egy több kamrából álló házzal.
Anyaga lehetőleg fa legyen, ne műanyag - a fa természetesebb, jobb közérzetet eredményez és nem okoz problémát a megrácsálása sem, sőt kiválóan koptatja a fogakat, ellenben a műanyaggal, ami a kisállat szervezetére káros anyagokat tartalmaz.
Fontos továbbá, hogy a házikónak ne legyen alja. A talaj így az alatta lévő forgácsréteg lesz, ami meleg, puha és kényelmes. A hörcsögök szeretik magukat bevackolni, beásni a forgácsba az alvóhelyükön. Egy nyílt aljú ház számunkra is praktikus, ugyanis sokkal könnyebb takarítani, az esetleges vizelet vagy étel nem szárad bele, nem ragad vagy ivódik be a padlóba.
Célszerű levehető tetejű házat választanunk, mert így anélkül kukkanthatunk bele és ellenőrizhetjük kedvencünket vagy a raktárat, van-e romlandó eleség, hogy feltúrnánk a kialakított vackát és stresszelnénk az állatot.
Mindemellett nem mindegy a kuckó mérete és kialakítása sem. A hörcsögök kedvelik a szűk, sötét helyeket, hiszen természetes élőhelyük is éppen ilyen. Ha a ház túl nagy vagy túl világos, nem érzik kellőképp biztonságban magukat. A sötétség megőrzése végett javasolt ablak nélküli házikó mellett döntetnünk vagy ha van is ablak, az ne engedjen be túl sok fényt. Ügyeljünk rá, hogy az alvóhely ne legyen túlzottan tágas, ám kedvencünk mégis kényelmesen elférjen benne, tudnia kell mozogni, megfordulni, kinyújtózni. Ajánlott körülbelül kétszer-háromszor akkora teret nyújtó házat biztosítanunk, mint amekkora maga az állat, de ennél nem nagyobbat és nem kisebbet. Kamrás házak esetén ez a méret egyetlen kamrára vonatkozik! A bejáratok, ablakok mérete törpehörcsögök esetében minimum 5 cm, aranyhörcsögöknél minimum 7 cm átmérőjű legyen, hogy elkerüljük a beszorulást és ebből adódó sérüléseket. 

Egy etetőtál használata előnyös, hiszen higiénikusabb, mint az alomban elszórni az ennivalót, habár annak is megvan a pozitív oldala - elfoglaltságot nyújt kiszimatolni, kiásni, kiválogatni a különféle magvakat, feléleszti a hörcsög természetes ösztöneit. Az etetőtál azonban kényelmesebb, kedvencünk könnyebben megtalálja a táplálékot. Különösen a lédús zöldségfélék esetében jön jól egy tálka, mert így az eleség tiszta marad, nem tapad rá a kosz, az alom. Érdemes kerámia vagy más hasonló anyagú etetőtálat válsztanunk, ugyanis ez közelebb áll a természethez, az állat nem rágcsálja meg, súlya miatt nem borítja fel, nem tolja el. 

Sokakban él a tévhit, miszerint a hörcsögök nem igényelnek vizet, a zöldségfélékből elegendő folyadékhoz jutnak. Ez nem igaz! Hörcsögünk előtt mindig legyen friss, tiszta, hűvös víz! Ennek biztosításához használhatunk vizestálat vagy csapos, illetve golyós önitatót, mindkettőnek van pozitív, illetve negatív tulajdonsága, mindkettő kiválóan megfelel a célnak. 

gallery/2c30bed7a3142f122db8fc2af236ee9b_200x180
gallery/7989b2f65611d2b51f0c25243ebc383a_220x220
 • Nem tisztítható ki kellő alapossággal, a csőben és az éleknél megtapadnak a baktériumok
 • Természetellenes mind az anyaga, mind az ivás pozíciója
 • Általában előbb-utóbb szivárogni kezd, nedves lesz tőle az alom
 • Az állat csak apró cseppenként tud inni belőle, nehezebb a szomjat oltani

Előnyök:

Hátrányok:

 • Nem szóródhat bele az eleség, az alom
 • Nem lehet kiborítani, fellökni
 • Nem mászhat bele a hörcsög, nem lesz vizes

Előnyök:

 • Könnyebben és alaposabban tisztítható, nem tapadnak meg benne a baktériumok
 • Természetesebb mind az anyaga, mind az ivás pozíciója
 • Nem szivárog, nem lesz nedves az alom
 • Az állat nagyobb mennyiségű vizet tud egyszerre magához venni, jobban oltja a szomjúságot 

Hátrányok:

 • Ha nem megfelelő helyre tesszük, belepotyoghat az alom, az eleség
 • Ha nem elég nehéz az anyaga, a hörcsög kiboríthatja, fellökheti
 • Előfordulhat, hogy a hörcsög belemászik, vizes lesz
gallery/44e2a5865ebc0729215d44ce609fb3bb_240x290

Tálka

Önitató

Amennyiben az önitató mellett döntünk, javasolt a csapos és nem golyós itató választása, ez utóbbi ugyanis előbb-utóbb valamelyest csöpögni kezd. A nedves alom megbetegedéhez, esetleg talpfekélyhez vezethet. A csapos itatók általában csepegésmentesek, azonban nehezebb hozzájutni és az áruk is magasabb. Kiváló például a Sippy márkájú itató. Sok esetben azonban a hörcsög rágni kezdi a műanyag itató azon részét, melyhez hozzáfér, ami nem csak azért rossz, mert káros anyagok jutnak a szervezetébe, de az itatóra lyukat is rághat, így az tönkremegy, a víz kifolyik. Ennek okán, ha kedvencünk hozzáfér az önitató műanyag részéhez, érdemes üvegből készült itató mellett döntenünk. Ilyen például a Living World vizespalack. A csapos- vagy golyós itatók általában felakaszthatók, ketrecre csatolhatók vagy tapadókoronggal üvegre rögzíthetők.

Ha a vizestálkát választjuk, ügyeljünk rá, hogy kellő nehézségű legyen, lehetőleg kerámia vagy üveg, ne pedig műanyag. A műanyag tálat hörcsögünk megrághatja, aminek következtében szervezetére ártalmas anyagokat nyelhet, illetve a tálka is tönkremehet. Ezenkívül a műanyag tál rendkívül könnyű, az állat könnyedén eltolja, felborítja. Egy nagyobb súlyú tál esetén kizárt a borulás veszélye. A kerámia- vagy üvegtálaknál egy további jó pont, hogy természetesebb hatást keltenek. A tálkát célszerű egy alommentes magaslaton elhelyezni, például egy emeleten vagy a ház tetején, így kiküszöbölhető, hogy alom hulljon bele.
Néhányan tartanak attól, hogy kedvencük a vizestálba beleesik vagy belemászik és megfázik. Nos, ennek valóban van esélye, de meglehetősen kevés. A hörcsögök nem kedvelik a vizet, legalábbis nem akkor, ha az a bundájukon van. Önszántukból nem másznak bele a vízzel töltött tálba és elég ügyesek ahhoz, hogy beleesni se essenek bele. Esetleg első alkalommal, mikor még nem tudják, mi is az, beleléphetnek, de tanulnak belőle és legközelebb nem fognak. Biztos, ami biztos alapon ajánlott olyan tálat használnunk, ami nem túl mély, hogyha netán az állat belepottyan, egyből ki tudjon mászni. 

Hörcsögünk lakhelyét ingergazdagabbá tehetjük, ha nyújtunk neki néhány búvóhelyet, illetve mászóalkalmatosságot. Ezek érdekesebbé teszik lakhelyét, kevésbé válik unalmassá és hozzájárulnak kedvencünk jó közérzetéhez, valamint segítik az unalomból kialakuló viselkedési zavarok elkerülését. A búvóhelyekre és mászóeszközökre való igény azonban fajonként eltér.
A roborovszki törpehörcsögök lakhelyén minimum 4, a többi hörcsögfajnál minimum 2 búvóhelyet érdemes elhelyezni, ám minden fajnál érvényes, hogy minél több, annál jobb. A hörcsög zsákmányállat, ezáltal rákényszerül a bújkáló életmódra és csak akkor érzi igazán biztonságban magát, ha a közelében tudhat néhány rejtekhelyet. A roborovszki törpehörcsög rendkívül félénk, távolságtartó, így számára - a stresszmentes élet érdekében - több menedékhely biztosítása szükséges. Törekedjünk a természetes anyagok használatára! Különösen kedveltek a fakuckók és faalagutak, kókuszházak, vesszőhidak, szénarakások, használhatunk kerámiaházakat, de akár egy eldöntött virágcserepet vagy wc-papír-gurigákat is. Ez utóbbi esetében figyeljünk rá, hogy ne vízben oldódó guriga legyen, illetve ne legyen festett. Minden búvóhelynél ügyeljünk a nyílások méretére, a szorulás és sérülések elkerülése végett aranyhörcsögöknek minimum 7 cm, törpehörcsögöknek minimum 5 cm átmérőjű bejárat szükséges.

A mászójátékok változatosságot adnak, elfoglaltságot nyújtanak, ezért nagy szerepük van az
ingergazdag környezet megteremtésében. A legtöbb esetben azonban elegendő a házak, bújók
által biztosított mászási lehetőség. A legtöbb hörcsög nem egy mászóbajnok, habár ügyesen
feljutnak mindenhova, az ellenkező irányba már nehézkesen megy, gyakran lepottyannak. Az
esés veszélyes lehet, főként, ha éppen egy kemény vagy hegyes tárgyra zuhan az állat. Ehhez
ráadásul társul az is, hogy nem érzékelik reálisan a magasságot, így fogalmuk sincs, ha

leugranak vagy elengedik az adott kapaszkodót, mekkorát fognak zuhanni. Kedvencünk lakhelyét
ezért úgy alakítsuk ki, hogy ne zuhanhasson 20 cm-nél többet
. Kivételt csupán a kínai csíkos
törpehörcsögök
 tesznek - rendkívüli ügyességgel másznak fel és le mindenhová. Mászásra való
igényük meglehetősen nagy
, ezért otthonát ennek megfelelően alakítsuk ki. Kiváló megoldás
például néhány egyszerű faág, amit enyhén megdöntve elhelyezhetünk lakhelyén. 

gallery/screentrzrtzshot_1